Dieta kapuściana- na czym polega i jak się ją stosuje?

Dieta kapuściana jest uważana przez większość osób za bardzo skuteczną i jednocześnie zdrową dla organizmu. Dzięki niej możliwe jest zgubienie kilku kilogramów w przeciągu tygodnia i zredukowanie zbędnego tłuszczu. Poznaj zalety diety kapuścianej i zastosuj przykładowy jadłospis.

Charakterystyka diety kapuścianej

Jak powszechnie wiadomo, kapusta zawiera wysoką ilość witaminy C, skutecznie wzmacniającej odporność. Dzięki regularnym spożywaniu tej witaminy, tworzymy w naszym organizmie barierę ochronną podczas przeziębienia czy grypy, ponieważ pełni ona funkcje zabezpieczania przed przenikaniem wirusów i likwidacji komórek, w których powstała infekcja. Na dodatek, bierze ona czynny udział w procesach przemiany materii, wpływając na szybsze spalanie tłuszczów, likwidowanie złego cholesterolu i kwasów żółciowych. Witamina C wspomaga przyswajanie żelaza oraz pomaga w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Jeśli potrzebujesz pomocy przy ułożeniu skutecznej diety, dietetyk kraków pomoże ci dobrać odpowiedni plan odżywiania się.

Oprócz witaminy C, kapusta zawiera również:

  • Witaminę A, która przyczynia się do prawidłowego stanu wilgotnych tkanek miękkich, czyli poprawia kondycję oczu, włosów, paznokci i skóry.
  • Witaminę E, zapobiegającą utlenianiu się wyżej wymienionej, przyspieszającą proces gojenia się ran, poprawiającą budowę mięśni, ochraniającą organizm przed wolnymi rodnikami, a także wpływającą na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawału serca i szybszego procesu starzenia.
  • Błonnik, wpływający na likwidację zaparć i przeciwdziałający ich wystąpieniu, zwalczający zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, stabilizujący stężenie glukozy we krwi, a także oczyszczający organizm z toksyn i substancji rakotwórczych.
  • Fosfor, który wpływa na prawidłowy rozwój i kondycję kości, zmniejszający ich podatność na złamania, budujący tkanki miękkie (serca, mózgu, mięśni), utrzymujący prawidłową budowę błon komórkowych oraz wspomagający proces utleniania energii zawartej w białkach, węglowodanach i tłuszczach.
  • Siarkę poprawiającą kondycję skóry, włosów i paznokci.
  • Goitrynę wspomagającą pracę tarczycy.

Oprócz zawartych w kapuście niezbędnych składników odżywczych, posiada ona właściwości sycące, dzięki czemu osoba stosująca dietę kapuścianą nigdy nie będzie zmagała się z uczuciem głodu.

Kto może stosować dietę kapuścianą?

Dieta kapuściana, tak jak każda inna dieta odchudzająca, nie jest przeznaczona dla każdego. Mogą stosować ją jedynie osoby, które walczą z niedużą nadwagą, ponieważ powinna być ona stosowana zaledwie przez 7 dni. W tym czasie, istnieje możliwość zrzucenia nawet 6-8 kilogramów. U osób, które stosowały dietę dłużej, nierzadko zaobserwowano zaburzenia krążenia oraz problemy z sercem. Wynika to z tego, iż dieta wykorzystywana na dłuższą metę, nie dostarcza organizmowi wszystkich składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Właśnie dlatego należy pamiętać, iż dietę kapuścianą nie powinno się stosować dłużej niż tydzień.

Przykładowy tygodniowy jadłospis:

Dzień 1: zupa kapuściana, owoce (np. arbuz, pomarańcze, jabłka, pomarańcze, uwaga: nie należy spożywać bananów ani czereśni), 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).

Dzień 2: zupa kapuściana, warzywa (najlepiej zielone lub liściaste, gotowane/świeże, uwaga: nie należy spożywać kukurydzy, fasoli, grochu), obiadokolacja: dwa ziemniaki w mundurkach, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru), uwaga: nie można spożywać owoców

Dzień 3: zupa kapuściana, warzywa (np. ogórek, marchew, brukselka, uwaga: nie należy spożywać ziemniaków), owoce (np. arbuz, pomarańcze, uwaga: nie należy spożywać bananów), 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).

Dzień 4: zupa kapuściana, około 4 banany, można też sobie pozwolić na odtłuszczone mleko, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).

Dzień 5: zupa kapuściana, około 30 dag gotowanego/upieczonego bez tłuszczu mięsa (wołowina, pierś z kurczaka, indyk lub ryba), 6 pomidorów, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).

Dzień 6: zupa kapuściana , gotowane/upieczone bez tłuszczu mięso (wołowina, kurczak, indyk lub ryba), warzywa (najbardziej polecane: zielone), 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).

Dzień 7: zupa kapuściana, brązowy ryż/kasza, warzywa, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru), soki owocowe i warzywne (bez dodatku cukru).

Przepis na zupę kapuścianą:

(główka kapusty włoskiej lub kapusty białej, 6 cebul, 2 zielone papryki, pęczek selera naciowego, 6 świeżych pomidorów, pieprz, czosnek, chilii).

  • Umyte warzywa pokrój w kostkę (pomidory powinny być wcześniej wyparzone i obrane ze skóry).
  • Na głębokiej patelni usmaż wszystkie warzywa, wyłączając cebulę (z dodatkiem łyżki oliwy do miękkości).
  • Cebulę dodaj na koniec, gdy warzywa będą już miękkie
  • Przełóż warzywa do garnka, zalej wodą i gotuj przez taki okres czasu, aż wszystkie będą wystarczająco miękkie do spożycia
  • Przypraw zupę czosnkiem, chilli i pieprzem (bez dodatku soli)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *